U bent hier:

Gennaker / Spinnaker

Waar de spinnakers en gennakers in het verleden vaak werden gezien als iets voor de wedstrijdzeilers zie je tegenwoordig ook steeds meer toerzeilers het gemak hiervan ontdekken. Spinnakers en gennakers zijn grote, lichte zeilen die voor de voorstag gevoerd worden. Deze zeilen worden gebruikt van koersen voor de wind tot halve wind. Het zeil is gemaakt van licht doek zodat het ook met minder wind bolt.

Een spinnaker is een symmetrisch zeil dat voor de voorstag gehesen wordt. Een van de beneden hoeken wordt aan de schoot via een spinnaker-boom gevoerd, de andere is los. Met een spinnaker kan je verschillende voor-de-windse koersen varen omdat het vaste deel van het zeil, de spinnaker-boom, te verstellen is.

De gennaker daarentegen, is een asymmetrisch zeil, wat ook voor de voorstag gehesen wordt. Bij dit zeil is echter de vaste hoek bevestigd aan de boegspriet die voor uw jacht uitsteekt. De losse hoek heeft een schoot naar beide kanten van uw jacht. Met de genaken wordt veelal iets hoger richting halve wind gevaren dan de spinnaker, omdat de vaste zeilhoek zich recht voor de boot bevindt.

Te verkrijgen in de volgende lijnen: