Voorzeil

Fok / Genua

Keerfok_Hanse Sails

Afgestemd op uw boot en zeilbehoeften

De fok of genua is op de meeste boten het eerste zeil dat de wind tegenkomt op alle kruisende koersen. Het wordt niet voor niets het voorzeil genoemd dan wel de motor van de boot. Het voorzeil, creëert met behulp van de wind een snelstromende luchtstroom die een gunstige uitwerking heeft op het grootzeil en vervult hiermee een belangrijke rol in uw zeilgarderobe. Om deze reden is het voornaam dat uw nieuwe fok/genua past bij de boot en zich conformeert aan de omstandigheden en afgestemd is op uw zeilbehoeften. 

Uiteenlopende varianten geschikt voor de verschillende condities

Dit laatste, samen met uw verwachtingen, vormt een allesbepalend uitgangspunt, wanneer u ons naar de mogelijkheden vraagt wat betreft een nieuw voorzeil. Buiten het feit dat iedere boot uniek is, is er vaak niet één goede oplossing en zijn de keuzemogelijkheden bij het vervaardigen van een nieuw voorzeil uitgebreid. Voorzeilen zijn namelijk uitvoerbaar in uiteenlopende varianten die, ieder met eigen kenmerken en voor- en nadelen, geschikt zijn voor de verschillende condities.

Wij vereenvoudigen uw keuzeproces

Bij Hanse Sails maken wij u wegwijs en vereenvoudigen wij het keuzeproces met als doel dat u meer dan tevreden bent over uw nieuwe voorzeil. Als u eenmaal mee bent in onze wereld, leggen wij u stapsgewijs uit wat het meest geschikte voorzeil voor u is, gebaseerd op uw zeilbehoeften en situatie. Bovendien adviseren wij u over alle opties op het gebied van afwerking, bijvoorbeeld: UV-ply, Soft Clew, telltale venster etc. 

Fok_Hanse Sails
Voorzeil_Hanse Sails

Een goede voorbereiding voor een optimaal eindresultaat

Aan de hand van onze kennis en ervaring en door middel van recente praktijkvoorbeelden laten wij zien dat wij niet alleen het materiaal, maar ook de wijze waarop wij uw zeil maken (o.a. de snit) afstemmen op uw wensen en behoeften. Hierbij houden we onder andere rekening met het vaargebied en de grootte van het zeil dat u wenst, maar ook met het doel waarvoor u het zeil gaat gebruiken; zoals wedstrijdzeilen of het maken van een wereldreis. Wat uw doel ook is, wij helpen u graag aan het beste advies want een goede voorbereiding is essentieel voor een optimaal eindresultaat.

Inzoomen op het gebruiksdoel

Tijdens een vrijblijvend oriënterend adviesgesprek stellen wij u verschillende vragen en zoomen wij verder in op uw gebruiksdoel. Wij vragen bijvoorbeeld of u gaat rolreven; met één genua een groter windbereik realiseren, of dat u juist wilt wisselen tussen de verschillende voorzeilen. 
De gewenste grootte van uw genua, uitgedrukt in nummers, komt ook aan bod. Nummer 1 staat voor de grootste en nummer 4 voor de kleinste genua. De grootste (1) is vaak uitgevoerd uit het lichtste doek, omdat dit zeil met minder wind wordt gebruikt. 

Uw 3D zeilontwerp tot op detailniveau uitgewerkt

Om uw nieuwe fok/genua exact op uw boot te laten aansluiten, meten we uw verstaging en mast volledig op, net als de positie van uw leioog rails en het aangrijpingspunt van de genua. Op basis van de maten en alle overige verzamelde informatie ontwerpen wij een digitaal 3D zeilontwerp. Dit helpt u een voorstelling te maken van hoe groot uw zeil is op uw schip en wat de vorm is. Vervolgens bespreken wij het uitgewerkte ontwerp met u tot op detailniveau. Wanneer we exact voor ogen hebben hoe de uitvoering te realiseren, starten wij met het maken van uw zeil. U bent van harte welkom in onze zeilmakerij om te zien hoe wij te werk gaan. 

Onze lijnen:

Met veel zorg en nauwkeurigheid voor details hebben wij een viertal productielijnen ontwikkeld, waarin onze jachtzeilen uitgevoerd kunnen worden: de Essential-, Precision-, Ultimate- en Regatta Line. Binnen deze lijnen is er een ruime keuze aan doeksoorten met elk eigen kenmerken. Hanse Sails staat garant voor kwaliteit en langdurig zeilplezier en zal nooit concessies doen aan het gebruik van materialen en afwerking. Ambacht, maatwerk en persoonlijke service zijn onze speerpunten.

Essential Line

(Alleen geschikt voor boten tot 28 ft.)

Een fok/genua uit de Essential Line bezit exact wat een voorzeil nodig heeft. Het zeil gemaakt van een doek met een stevige vezel en een zachtere coating is prijstechnisch gunstig en levert tegelijkertijd niet al te veel in op kwaliteit. Het voordeel hiervan is dat de duurzaamheid gewaarborgd blijft. Het is een perfect zeil voor de toerzeiler die onder alle omstandigheden wil kunnen varen.

De uitvoering:

-Horizontale banen (Cross-cut)
-Doeksoort naar keuze
-Gestapelde hoekverstevigingen 
-Pees of leuvers
-Roestvrijstalen perskousen
-Polyester reguleerlijn met clamcleat
-Roestvrijstalen perskousen
-Polyester reguleerlijn met clamcleat
-Zeilzak

Met een breed aanbod aan mogelijkheden kunt u het zeil verder aankleden met details die belangrijk voor u zijn: trimstrepen, tell tales, shapetape, UV-strook, tell tale venster.

 

Precision Line

Voor de zeiler die iets meer comfort verwacht van een fok/genua biedt de Precision Line uitkomst. De keuzemogelijkheden op het gebied van afwerking zijn breder ten opzichte van de Essential Line. Denk bijvoorbeeld aan: camber stripes, telltale venster, UV-ply of een shape tape zodat het zeil te rolreven is. Al deze mogelijkheden samen vergroten het bedieningsgemak van uw nieuwe zeil. Bovendien is deze lijn zeilen te vervaardigen uit een ruimer assortiment doeksoorten. Kenmerkend aan deze soorten is dat deze lichter zijn in gewicht, wat zowel de handelbaarheid van het zeil ten goede komt, als ook de vormstabiliteit en de duurzaamheid. Het doekmateriaal gemaakt van een dunne, sterke vezel is afgewerkt met een hoogwaardige coating waardoor u het zeil beter kunt trimmen en er langduriger zeilplezier aan beleeft.

De uitvoering:

-Maatwerk zeilontwerp
-Horizontale banen (Cross-cut)
-Doeksoort naar keuze
-Naden gestikt en getaped (Venture tape)
-Radiale hoekverstevigingen
-Pees of leuvers
-Head en Tack voorzien van webbing banden
-Roestvrijstalen perskous in Clew
-Dyneema reguleerlijn met clamcleat
-Telltales
-Trimstrepen, rood, blauw of zwart
-Shapetape in geval van rolgenua
-Zeilzak

Met een scala aan mogelijkheden kunt u het zeil verder aankleden met details die belangrijk voor u zijn: UV-ply, Soft Clew, telltale venster, zeillatten bij High Aspect fok, Softhanks in het geval van een leuverzeil.

Ultimate Line

Een zeil uit de Hanse Sails Ultimate Line is een ultiem toerzeil. U haalt een zeil aan boord dat van alle gemakken is voorzien. Het zeil behoort tot het beste wat de markt te bieden heeft en is uitvoerbaar uit de meest kwalitatief hoogwaardige doeksoorten die momenteel verkrijgbaar zijn. Denk aan exotische materialen zoals aramide en dyneema geweven doek of laminaat zeilen van dyneema, carbon en aramide. Met dank aan deze doeksoorten kunnen wij u zowel “Cross-cut” als Tri-radiaal gesneden fokken en genua’s aanbieden. De wijze waarop wij de zeilen snijden (de snit), is zowel esthetisch als functioneel gezien verschillend. Voornaam om te weten is dat de doeksoort leidend is bij de keuze voor de snit (eerst kiest u het doek en vervolgens de snit die te vervaardigen is uit het doek). Het doek van een zeil dat geschikt is om Tri-radiaal te snijden is opgebouwd uit vezels die grotendeels in de trekrichting liggen van het zeil. Het voordeel hiervan is dat een Tri-radiaal gesneden zeil beter zijn vorm behoudt dan een Cross-cut gesneden zeil. Een Cross-cut gesneden zeil wordt daarentegen uitgevoerd met een selectief aantal horizontale banen en is daarmee minder arbeidsintensief in het maakproces en daardoor prijstechnisch gunstiger. Waar u ook voor gaat, een zeil uit onze Ultimate Line is hoe dan ook een perfecte keuze. Niet alleen omdat het optimaal presteert, maar vooral omdat het licht is wat het eenvoudig te hanteren maakt en tegelijkertijd ook vormvast, duurzaam en uitstekend te trimmen. Kortom, het is genieten want u zult merken dat zowel de respons als het bereik van uw zeil aanzienlijk worden vergroot.

De uitvoering:

-Maatwerk zeilontwerp met aero en structural analyse
-Horizontale banen (Cross-cut of Tri-radiaal)
-Doeksoort naar keuze
-Naden gestikt en getaped (Venture tape)
-Radiale hoekverstevigingen
-Pees of leuvers
-Head en Tack voorzien van webbing banden
-Roestvrijstalen perskous in Clew
-Dyneema reguleerlijn met clamcleat
-Telltales
-Trimstrepen, rood, blauw of zwart
-Shapetape in geval van rolgenua
-Zeilzak

In de Ultimate Line biedt Hanse Sails een zeer breed scala aan opties om uw zeil mee af te werken bijvoorbeeld: een Soft Clew of Softhanks in het geval van een leuverzeil etc.

Regatta Line

De Regatta Line is speciaal ontwikkeld voor alle fanatieke wedstrijdzeilers die de prestaties van een zeil het belangrijkst vinden. Een goed presterend zeil is gemaakt uit een kwalitatief hoogwaardig doeksoort dat zeilen geschikt maakt om over water te racen. Hanse Sails biedt u in deze lijn een scala aan kwalitatief hoogwaardige laminaat- en geweven doeksoorten. De doeksoorten zijn allemaal zeer licht in gewicht doordat ze voorzien zijn van een harde coating. Naast het gewicht aspect brengt deze coating nog een tweetal voordelen met zich mee; het maakt de weving van het doek stabiel en zorgt ervoor dat het doek zijn vorm behoudt, ongeacht het lichte gewicht. Ook de afwerking van de Regatta Line zeilen wordt uitgevoerd met uitsluitend zeer lichte en sterke materialen, alles draait om precisie. Daarnaast houden we bij het ontwerpen en vervaardigen van uw zeil rekening met de eenheidsklasse regels en/of de ORC/IRC handicap. Er komt veel kijken bij het maken van wedstrijdzeilen. Het is een vak apart waarin wij als zeilmakerij gespecialiseerd zijn. Met onze kennis, kunde en ervaring kunnen wij voor u een zeil realiseren waar u langdurig plezier aan zult beleven.

De uitvoering:

-Maatwerk zeilontwerp met aero en structural analyse
-Horizontale banen (Cross-cut of Tri-radiaal)
-Doeksoort naar keuze
-Naden gestikt en getaped (Venture tape)
-Radiale hoekverstevigingen
-Pees of leuvers 
-Head en Tack voorzien van webbing banden
-Roestvrijstalen perskous in Clew
-Dyneema reguleerlijn met clamcleat
-Telltales
-Trimstrepen, rood, blauw of zwart
-Shapetape in geval van rolgenua
-Zeilzak

In de Regatta Line biedt Hanse Sails een zeer breed scala aan opties om uw zeil mee af te werken, bijvoorbeeld: een telltale venster, zeillatten (bij High aspect fok) en ORC meting.